Tříčlenné týmy studentů i pedagogů šesti středních gastronomických škol z Plzeňského kraje a dolnobavorského Viechtachu předvedly 23. září 2022 v areálu Plzeňského Prazdroje své umění veřejnosti i zkušeným porotcům.
Soutěž uzavřela přeshraniční projekt zaměřený na zvyšování kvalifikace českých a bavorských studentů gastronomických oborů. Pod vedením zkušených šéfkuchařů, cukrářů, baristů i výčepních se naučili celou řadu technik, které je motivují v práci v gastronomických oborech. Nejen pro studenty a pedadogy, ale pro všechny zájemce o gastronomii vznikla také unikátní vzdělávací platforma www.varimedobre.eu / www.wirkochengut.eu. Na tomto webu jsou například volně dostupná videa přehledně zachycující desítky kuchařských, cukrářských i číšnických základních technik.
„Udržet studenty gastronomických oborů v jejich profesi je složitý úkol, absolventi nám často utíkají k jiným, méně náročným profesím. Projekt i soutěž mají zvýšit zájem mladých lidí o tyto obory. Úspěšnost těchto snah potvrdily i předchozí projekty realizované Plzeňským krajem ", říká za Plzeňský kraj Jan Přibáň.