03. 05. 2024
Vysoké školy

Dne 25. dubna 2024 se na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích uskutečnil Trinacionální kulatý stůl o umělé inteligenci (AI). Přibližně 40 vědců z německých, rakouských a českých univerzit využilo příležitosti diskutovat o svém výzkumu a aktuálních tématech AI a navázat kontakty.

Na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích přivítal početné účastníky rektor Jihočeské univerzity profesor Pavel Kozák, PhD. Jednotlivé příspěvky přednášejících poté poskytly dobrý přehled o rozličných perspektivách výzkumu umělé inteligence. Celkem dvanáct prezentací nabídlo dostatek inspirace a materiálu pro následnou diskusi. Po prezentacích o současném výzkumu AI diskutovali účastníci ve formátu „barcamp" o dalších konkrétních tématech, jako jsou metody AI nebo možnosti kooperativního výzkumu. Několikahodinové akce se zúčastnilo celkem 21 vysokoškolských a výzkumných institucí z Německa, České republiky a Rakouska.


Velký zájem o akci a široká škála témat prezentací jasně ukázaly ústřední význam výzkumu umělé inteligence pro příhraniční region, neboť hlavní prezentovaná výzkumná témata různorodá: od aplikací umělé inteligence v průmyslové výrobě a přístupu k historickým zdrojům s pomocí umělé inteligence až po souvislosti mezi umělou inteligencí a uměním - program nabídl mnohostranný přehled z výzkumného hlediska. "Umělá inteligence je mnohostranný obor, který se v posledních letech v mnoha ohledech rychle rozvíjí. Myslím, že je nesmírně přínosné navázat mezinárodní spolupráci s kolegy z českých a rakouských univerzit, a jsem rád, že se tento typ networkingových akcí pořádá pravidelně," uvedl Prof. Dr. Timo Baumann z OTH Regensburg.

 

Východní Bavorsko je díky své blízkosti k České republice a Rakousku prakticky předurčeno k přeshraniční spolupráci. Jsme rádi, že můžeme těmito formáty podpořit kooperativní výzkum a odbornou diskusi mezi těmito třemi zeměmi," vysvětluje Anne-Kathrin Böhm, manažerka sítě INDIGO.


"Jako předsedovi Spolku Evropský region Dunaj-Vltava (Trägerverein Europaregion Donau-Moldau e.V.) a regionu Dolní Bavorsko je mi blízké zdůrazňovat inovačního ducha a vědecký potenciál našeho regionu. Prostřednictvím formátu "Třístranný kulatý stůl: Umělá inteligence" nabízíme společně s našimi partnery, sítí Indigo, vynikající platformu pro přeshraniční propojení aktérů z oblasti výzkumu umělé inteligence. Tato přeshraniční spolupráce nejen posiluje naše vysokoškolské instituce, ale také pokládá základy pro budoucí společné výzkumné projekty," shrnuje Dr. Olaf Heinrich.


Přeshraniční projektová iniciativa je financována Bavorským státním ministerstvem hospodářství, energetiky a regionálního rozvoje v rámci směrnice o financování regionálního rozvoje (FöRLA) a je spolufinancována krajem Dolní Bavorsko.


O trinacionálním kulatém stole AI
Přeshraniční kulaté stoly o umělé inteligenci pořádá od roku 2021 Spolek Evropský region Dunaj-Vltava (Trägerverein Donau-Moldau e. V.) a síť INDIGO v rámci KI Campus Ostbayern. Tento formát nabízí vědcům zabývajícím se AI z Německa, České republiky a Rakouska dobrou příležitost k výměně názorů a navázání kontaktů v oblasti jejich výzkumu a aktuálních témat AI.


O síti INDIGO a KI Campus Ostbayern
Projekt KI Campus Ostbayern byl zahájen v roce 2020 a je koordinován a organizačně podporován sítí INDIGO (Internet und Digitalisierung Ostbayern). KI Campus Ostbayern je platforma spolupráce, s níž chtějí východobavorské univerzity (OTH Amberg-Weiden, OTH Regensburg, Hochschule Landshut, TH Deggendorf, Universität Regensburg a Universität Passau) spojit své odborné kompetence v oblasti umělé inteligence, posílit vědeckou výměnu a rozšířit spolupráci s podniky a společností. Další informace o meziuniverzitní iniciativě KI Campus Ostbayern: https://www.kico.bayern/.

 

Foto: Organizační tým "Trinacionálního kulatého stolu: Umělá inteligence" (zleva doprava): Dr. Wolfgang Dorner z Technické vysoké školy Deggendorf, projektová manažerka Vendula Maihorn ze Spolku Evropský region Dunaj-Vltava (Trägerverein Europaregion Donau-Moldau e. V.), manažerka sítě Indigo Anne-Kathrin Böhm a Prof. Dr. Tomas Sauer z Univerzity Pasov, vědecký ředitel sítě INDIGO (první zprava), spolu s rektorem Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Prof. Ing. Pavlem Kozákem, Ph.D. (druhý zprava). Foto: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích


Zpět
Mapa
Letní brigády v ERDV

Letní brigády v ERDV

Získejte zkušenosti

Archiv článků
Ikona

Poznej Evropský region

28 barokních kulturních pokladů

28 barokních kulturních pokladů

28 barokních kulturních pokladů

Místní poklady

Místní poklady

Tradice, kterou nelze uložit do muzea

Videoprezentace některých vysokých škol

Videoprezentace některých vysokých škol

Studenti ukazují, co je populární Vysoké školy v regionu tří zemí nyní také v obraze a zvuku

Série podcastů o zdravotní péči

Série podcastů o zdravotní péči

Průvodce vysokými školami

Průvodce vysokými školami

Příručka o vysokých školách v Evropském regionu

Best Practice Projekty

Best Practice Projekty

Z oblasti vysokoškolského vzdělávání

Letní brigády v ERDV

Letní brigády v ERDV

Získejte zkušenosti

Fotobanka ERDV

Fotobanka ERDV

Fotografie k širokému užití

28 hradů a zámků

28 hradů a zámků

Objevte výjimečnou památku

28 nejhezčích okružních výletů pro pěší

28 nejhezčích okružních výletů pro pěší

Výlety napříč Evropským regionem

28 nejhezčích jednodenních výletů

28 nejhezčích jednodenních výletů

Na kole skrz Evropský region

28 tradičních receptů

28 tradičních receptů

Vaříme s Evropským regionem

TIPY na muzea a galerie

TIPY na muzea a galerie

Mnohostranná nabídka

Vaříme dobře

Vaříme dobře

Chutě Evropského regionu

Dvoujazyčnost v ERDV

Dvoujazyčnost v ERDV

Naše nabídka

Glosář

Glosář

Glosář

Moderní obce

Moderní obce

Hovoříme o příkladech digitalizace

Databanka obcí

Databanka obcí

Celkový přehled všech obcí po celém regionu ERDV

Inspirace k moderní obci

Inspirace k moderní obci

Příklady digitalizace online