06. 12. 2022
Vysoké školy

V polovině listopadu uspořádal spolek Evropský region Dunaj Vltava na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích přeshraniční konferenci na téma transfer znalostí a technologií v Evropském regionu Dunaj Vltava. Celodenní akce byla organizována v úzké spolupráci s Kanceláří transferu technologií Jihočeské univerzity pod vedením RNDr. Růženy Štemberkové a v kooperaci se svazem vysokých škol TRIO a sítí INDIGO. Akci podpořila také česká národní platforma Transfera.cz. V rámci konference se mohli zástupci vysokých škol a dalších institucí z Německa, Česka a Rakouska blíže seznámit, představit svou činnost v oblasti transferu znalostí a technologií a diskutovat spolu o příležitostech a dalším rozvoji přeshraničního transferu znalostí a technologií.


Rychlý a efektivní transfer znalostí a technologií z univerzit a vysokých škol do hospodářství a společnosti, stejně jako cílené využívání akademických znalostí a výsledků výzkumu ve společnosti, kultuře, podnikání a politice je důležitým posláním vysokých škol. Jako klíčoví kontaktní partneři pro vědu, hospodářství a společnost k tomu významně přispívají kanceláře a centra pro transfer a pracovníci pověření oblastí transferu technologií na univerzitách. Spolek Evropský region Dunaj Vltava má proto velký zájem podporovat přeshraniční výměnu zkušeností s transferem znalostí a technologií mezi vysokými školami v Evropském regionu Dunaj Vltava a posílit tak do budoucna konkurenceschopnost sedmi zapojených regionů v srdci Evropy.


Konference v hybridním formátu se zúčastnilo 45 zájemců z Německa, Česka a Rakouska, kteří zastupovali 17 různých vysokoškolských institucí a 15 dalších organizací. Z východního Bavorska přijela vícečlenná delegace z Univerzity v Pasově, vedená prezidentem prof. Dr. Ulrichem Bartoschem a prof. Dr. Tomasem Sauerem, vědeckým ředitelem vysokoškolského svazu TRIO a sítě INDIGO. Jak INDIGO, tak i TRIO podpořily celkovou organizaci akce jako kooperační partneři. Z Univerzity Pasov se konference zúčastnili rovněž jednatel Centra pro transfer, Dr. Günther Hribek, a Dr. Micheal Niedermeier z Institutu pro softwarové systémy v technických aplikacích informatiky Univerzity Pasov (FORWISS).


Na přípravě a realizaci mezinárodní konference se aktivně podílela také Vysoká škola Landshut. Referentka pro výzkum Vysoké školy Landshut, Dr. Hedwig Maurer, moderovala dopolední diskuzi o společných tématech a projektech aktérů z oblasti transferu technologií a Dr. Schwaiberger, jednatel Technologického centra Energie Vysoké školy Landshut, referoval o řadě úspěšných mezinárodních projektů v oblasti energií. Prezentací a diskuzí se také aktivně účastnili zástupci Technické vysoké školy Deggendorf, Univerzity Regensburg a Východobavorské technické vysoké školy Amberg-Weiden.


V dopolední části akce představil Petr Očko, náměstek ministra průmyslu a obchodu ČR, aktivity a dotační programy ministerstva v oblasti podpory inovací a digitalizace, především strategii RIS3 na podporu transferu znalostí a technologií pro období 2021-2027. V následné diskusi s názvem "Přeshraniční inovační sítě a transfer technologií jako příležitost pro Evropský region Dunaj Vltava" hovořili o aktuálním vývoji hosté z České republiky, Rakouska a Německa. Zaměřili se při tom na příležitosti a perspektivy, které může přinést úzká přeshraniční spolupráce v oblasti transferu technologií.

 

Prof. Dr. Tomas Sauer, vědecký ředitel vysokoškolského svazu Transfer a inovace východní Bavorsko (TRIO), představil projekt TRIO šesti zúčastněných východobavorských vysokých škol, který byl v posledních pěti letech velmi úspěšně realizován společně s regionálními partnery. Diskutovalo se také o posílení spolupráce v oblasti přeshraniční spolupráce při transferu technologií. Do diskuse se zapojili také Dr. Tanja Jovanovic, vedoucí oddělení řízení technologií a inovací společnosti Bayern Innovativ (Bayerische Gesellschaft für Innovation und Wissenstransfer mbH), a profesor Dr. Helmut Habersack ze Zemědělské univerzity (Universität für Bodenkultur) ve Vídni.


V odpolední části celodenní konference bylo hodně času věnováno osobnímu seznámení s aktéry z vysokoškolských institucí v Evropském regionu Dunaj Vltava, kteří jsou zodpovědní za transfer znalostí a technologií, a s jejich aktuálními projekty.


"Naše konference byla prvním podnětem pro vytvoření přeshraniční sítě pro přenos znalostí a technologií v Evropském regionu Dunaj Vltava. Naší snahou je navázat dlouhodobou, úzkou a přeshraniční spolupráci v oblasti transferu znalostí a technologií mezi univerzitami a vysokoškolskými a výzkumnými institucemi v Evropském regionu Dunaj Vltava. Při naší první akci tohoto typu se nám velmi dobře podařilo aktivovat a zapojit nejdůležitější aktéry z vysokých škol v tomto regionu," shrnula na závěr akce spokojená organizátorka, projektová manažerka Vendula Maihorn. Přeshraniční projektová iniciativa a propojení vysokoškolských institucí je financováno Bavorským státním ministerstvem hospodářství, energetiky a regionálního rozvoje v rámci směrnice pro financování regionálního rozvoje (FöRLA) a spolufinancováno krajem Dolní Bavorsko.

 

Foto: Účastníci a účastnice přeshraniční konference na téma transfer znalostí a technologií před Jihočeskou univerzitou v Českých Budějovicích. Mnoho dalších osob se celodenní akce účastnilo digitálně.

 


Zpět
Mapa
Letní brigády v ERDV

Letní brigády v ERDV

Získejte zkušenosti

Archiv článků
Ikona

Poznej Evropský region

28 barokních kulturních pokladů

28 barokních kulturních pokladů

28 barokních kulturních pokladů

Místní poklady

Místní poklady

Tradice, kterou nelze uložit do muzea

Videoprezentace některých vysokých škol

Videoprezentace některých vysokých škol

Studenti ukazují, co je populární Vysoké školy v regionu tří zemí nyní také v obraze a zvuku

Série podcastů o zdravotní péči

Série podcastů o zdravotní péči

Průvodce vysokými školami

Průvodce vysokými školami

Příručka o vysokých školách v Evropském regionu

Best Practice Projekty

Best Practice Projekty

Z oblasti vysokoškolského vzdělávání

Letní brigády v ERDV

Letní brigády v ERDV

Získejte zkušenosti

Fotobanka ERDV

Fotobanka ERDV

Fotografie k širokému užití

28 hradů a zámků

28 hradů a zámků

Objevte výjimečnou památku

28 nejhezčích okružních výletů pro pěší

28 nejhezčích okružních výletů pro pěší

Výlety napříč Evropským regionem

28 nejhezčích jednodenních výletů

28 nejhezčích jednodenních výletů

Na kole skrz Evropský region

28 tradičních receptů

28 tradičních receptů

Vaříme s Evropským regionem

TIPY na muzea a galerie

TIPY na muzea a galerie

Mnohostranná nabídka

Vaříme dobře

Vaříme dobře

Chutě Evropského regionu

Dvoujazyčnost v ERDV

Dvoujazyčnost v ERDV

Naše nabídka

Glosář

Glosář

Glosář

Moderní obce

Moderní obce

Hovoříme o příkladech digitalizace

Databanka obcí

Databanka obcí

Celkový přehled všech obcí po celém regionu ERDV

Inspirace k moderní obci

Inspirace k moderní obci

Příklady digitalizace online