12. 09. 2022
Zdravotnictví

V květnu 2019 odstartovala stavba mezinárodního zdravotnického centra v Gmündu, v říjnu 2021 bylo centrum Healthacross MED Gmünd slavnostně otevřeno. Přeshraniční zdravotnické centrum MED Gmünd / České Velenice bylo naplánováno v rámci programu INTERREG jako součást projektu „Healthacross for future“ a zřízeno prostřednictvím Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova (ELER). Posilujeme tím regionální struktury a zlepšujeme zdravotní péči i kvalitu života našich občanek a občanů. V rámci Dne zdraví ERDV mají být v Evropském regionu Dunaj-Vltava občanům blíže představeny nabídky zdravotnických služeb. Kromě možnosti screeningu zdravotního stavu budou prezentována témata jako zdravotní prevence, výživa a pohyb stejně jako samotný Evropský region Dunaj-Vltava. První den zdraví ERDV se v Dolním Rakousku uskuteční v pátek 14. 10. 2022 v 10–16 hod.

Jaké služby nabízí zdravotnické centrum Healthacross MED Gmünd obyvatelstvu v příhraničí?

Pacienti na obou stranách hranice profitují z rychlé zdravotní péče v blízkosti místa bydliště. Zejména v akutních případech hraje roli každá sekunda. Ve skeletové dřevostavbě postavené trvale udržitelným způsobem najdeme na užitné ploše 665 m² kromě společné recepce jedenáct ordinací, dvě velké terapeutické místnosti, pokoj pro jednodenní hospitalizaci, infuzní a odběrovou místnost, společenskou místnost a samostatný příjem pro pacienty dopravené záchrannou službou. Základní nabídku služeb tvoří všeobecné lékařství, ortopedie, neurologie, pediatrie a ORL v ordinacích. Spektrum služeb doplňuje fyzioterapie, psychoterapie, logopedie, ergoterapie, laserová terapie, dietologie a předporodní příprava a poporodní péče.

 

Jak bylo přijato nové centrum pro rodiče a děti?

V dnešní době je obtížné najít pediatra. Proto nás velmi těší, že se nám podařilo získat Dr. Andrease Helferta – tím spíše, že Dr. Helfert nabízí rozsáhlé spektrum služeb. Ultrazvuk, dětská urologie, alergologie, vyšetření v rámci průkazu matky a dítěte (Mutter-Kind-Pass), vývojová a sociální pediatrie, to jsou stěžejní služby, které tento odborný lékař pro dětské a dorostové lékařství nabízí. Už sama skutečnost, že můžeme nabízet služby odborného pediatra, je milníkem. Nám se navíc podařilo vybudovat ještě i centrum pro rodiče a děti s odborníky v této oblasti. Součástí jsou i porodní asistentky zajišťující péči v těhotenství, provázení porodem, pomoc při domácím porodu a následnou péči.
Specifické služby pro děti ve zdravotnickém centru MED Gmünd jsou podporovány mimo jiné fyzioterapeuty a dále ergoterapeutkou a logopedkou.

 

Velkým tématem je u vás „vitalita v centru". Jak je tato koncepce realizována?

Zdravotnické centrum MED Gmünd je založeno na biopsychosociální koncepci, která zahrnuje tělesné, mentální, emocionální a sociální potřeby pacientek a pacientů. Vitalita pacientky, resp. pacienta je u nás středem zájmu. „Vitalita" znamená „životaschopnost", resp. „životní sílu". Tuto životní sílu a zdraví mají pacientky a pacienti znovu nabýt, udržet si ji či posílit díky medicínské a terapeutické kompetenci zdravotnického centra MED Gmünd. Protože ten, kdo se cítí být fit a vitální v každodenním životě, se může do značné míry radovat z kvality života.

 

O osobě – manažer zdravotnického centra DGKP Manfred Mayer

Diplomovaný specialista ošetřovatelské péče Manfred Mayer má za sebou 18 let praxe na Zemské klinice Gmünd jako manažer jakosti a manažer propouštění pacientů. Je mu 60 let a od roku 2019 zajišťuje projektové vedení zdravotnického centra Healthacross MED Gmünd. Odpovídá za projektování, realizaci, provoz i koordinaci a spolupráci s partnery z Jihočeského kraje.


Další informace
https://medgmuend.noe-lga.at/

 


Zpět
Mapa
Letní brigády v ERDV

Letní brigády v ERDV

Získejte zkušenosti

Archiv článků
Ikona

Poznej Evropský region

28 barokních kulturních pokladů

28 barokních kulturních pokladů

28 barokních kulturních pokladů

Místní poklady

Místní poklady

Tradice, kterou nelze uložit do muzea

Videoprezentace některých vysokých škol

Videoprezentace některých vysokých škol

Studenti ukazují, co je populární Vysoké školy v regionu tří zemí nyní také v obraze a zvuku

Série podcastů o zdravotní péči

Série podcastů o zdravotní péči

Průvodce vysokými školami

Průvodce vysokými školami

Příručka o vysokých školách v Evropském regionu

Best Practice Projekty

Best Practice Projekty

Z oblasti vysokoškolského vzdělávání

Letní brigády v ERDV

Letní brigády v ERDV

Získejte zkušenosti

Fotobanka ERDV

Fotobanka ERDV

Fotografie k širokému užití

28 hradů a zámků

28 hradů a zámků

Objevte výjimečnou památku

28 nejhezčích okružních výletů pro pěší

28 nejhezčích okružních výletů pro pěší

Výlety napříč Evropským regionem

28 nejhezčích jednodenních výletů

28 nejhezčích jednodenních výletů

Na kole skrz Evropský region

28 tradičních receptů

28 tradičních receptů

Vaříme s Evropským regionem

TIPY na muzea a galerie

TIPY na muzea a galerie

Mnohostranná nabídka

Vaříme dobře

Vaříme dobře

Chutě Evropského regionu

Dvoujazyčnost v ERDV

Dvoujazyčnost v ERDV

Naše nabídka

Glosář

Glosář

Glosář

Moderní obce

Moderní obce

Hovoříme o příkladech digitalizace

Databanka obcí

Databanka obcí

Celkový přehled všech obcí po celém regionu ERDV

Inspirace k moderní obci

Inspirace k moderní obci

Příklady digitalizace online