11. 07. 2024
Vysoké školy

Rozhovor s ředitelkou Kathrin Martinovou, operativní vedení, a Sonjou Weigerstorfer, projektovou manažerkou DigiCare4CE, Zdravotní kampus Bad Kötzting při Technické univerzitě v Deggendorfu

Vážená paní Martinová, vážená paní Weigerstorferová,


Můžete nám prosím krátce představit projekt DigiCare4CE a vysvětlit, jaké cíle tento projekt sleduje?
V rámci projektu Interreg Central Europe DigiCare4CE celkem deset partnerů ze sedmi zemí EU (Německo, Rakousko, Itálie, Česká republika, Slovensko, Polsko a Slovinsko) podrobně analyzuje potenciál a proveditelnost digitalizace v zařízeních dlouhodobé péče. Zastřešujícím cílem je vytvořit komplexní představu o digitální transformaci v této oblasti. Podrobněji to ověříme realizací celkem osmi opatření v přidružených pečovatelských zařízeních. Tato opatření zahrnují například software pro dokumentaci péče, senzory pádů, technologie VR-technologie a nástroje pro léčbu ran v závislosti na individuálních potřebách jednotlivých zařízení.


Prvním krokem je vývoj modelu DigiCare4CE, který umožňuje pečovatelským zařízením určit vlastní úroveň digitalizace. Druhým krokem je testování digitálních inovací v přidružených pečovatelských zařízeních. Ve třetím kroku má být digitální transformace zakotvena jako strategický prvek v řízení provozovatelů pečovatelských zařízení prostřednictvím individuálních inovačních plánů a praktických prováděcích pokynů a realizována jako investice.


Jaké konkrétní problémy ve zdravotnictví byste chtěli v rámci projektu DigiCare4CE řešit?
Stárnutí společnosti je jedním z nejpalčivějších problémů v Německu a dalších zemích EU. To má velký dopad zejména na sektor péče, protože počet kvalifikovaných pečovatelů stagnuje, zatímco počet lidí, kteří potřebují péči, roste. Digitální řešení podporují pečovatelský personál, ale potenciál digitalizace je stále nedostatečně využíván. V rámci projektu Interreg CE "DigiCare4CE" je společně s partnery projektu vyvíjena nadnárodní strategie digitální transformace pečovatelských zařízení.


Jaké inovativní technologie a přístupy se v rámci projektu DigiCare4CE používají? Můžete uvést nějaké příklady použitých digitálních řešení?
Projekt analyzuje dvě různé oblasti digitalizace v péči. Ve třech pilotních zařízeních dlouhodobé péče se testují digitální administrativní a informační systémy pro organizaci procesů péče a mezioborovou výměnu dat s třetími stranami, zatímco v pěti dalších zařízeních se testují různá digitální řešení v kontextu péče.
Konkrétními příklady jsou senzory pádu a SOS tlačítka, ale také mobilní aplikace a brýle pro virtuální realitu, které mají pomoci zejména lidem trpícím demencí trénovat motorické a mentální dovednosti, a tím si udržet lepší kondici.
Všechna opatření mají podpořit pečovatele v jejich každodenní práci a zajistit obyvatelům lepší kvalitu života.

 

Kdo jsou hlavní aktéři a partneři tohoto projektu?
Na projektu se podílí deset partnerů ze střední Evropy. Patří mezi ně (1) Technická univerzita Deggendorf (DE), (2) Geriatrická zdravotní centra města Graz (AT), (3) Institut pro hospicovou péči a služby pro seniory (IT), (4) Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR (CZ), (5) Technická univerzita v Košicích (SK), (6) Institut Antona Trstenjaka pro gerontologii a mezigenerační vztahy (SI), (7) Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT v Praze (CZ), (8) Zemská zdravotní agentura Dolního Rakouska (AT), (9) Evropské sdružení pro územní spolupráci Via Carpatia (SK) a (10) Agentura pro regionální rozvoj v Rzeszowě (PL).

 

Kdo je hlavní cílovou skupinou projektu DigiCare4CE? Jaké konkrétní výhody a přínosy mohou tyto cílové skupiny od projektu očekávat?

Projekt pomáhá pečovatelským zařízením začít s procesem digitalizace tím, že poskytuje praktická doporučení pro jejich práci. Hlavním cílem je pevně začlenit digitalizaci do budoucí strategie řízení. Cílové skupiny, jako jsou provozovatelé pečovatelských zařízení, profitují z využívání nadnárodního modelu DigiCare4CE, online kontroly, praktické příručky a účasti na akcích projektu. Studenti mají možnost začlenit výsledky projektu do svého vzdělávacího programu v rámci letní školy.


Můžete vyzdvihnout některé úspěchy a milníky projektu DigiCare4CE? Jaké byly dosud nejvýznamnější úspěchy?
Po necelém roce trvání projektu byly úspěšně zahájeny první digitální implementace, tj. byly zakoupeny nové technologie, které se testují v zařízeních lůžkové péče. U většiny partnerů s pilotní akcí již proběhlo vzájemné hodnocení, které umožnilo lépe poznat testované digitální nástroje a přidružené zařízení dlouhodobé péče. První výstup, "Nadnárodní model DigiCare4CE", je k nahlédnutí na internetových stránkách https://www.interreg-central.eu/projects/digicare4ce/.


Do jaké míry jsou podle vás přístupy a řešení vyvinuté v rámci projektu DigiCare4CE přenositelné do jiných regionů nebo zemí? V čem je váš projekt příkladem osvědčených postupů?
DigiCare4CE posiluje inovační sílu sektoru péče prostřednictvím cíleného přenosu výsledků projektů, čímž se dostává k externím zúčastněným stranám a rozšiřuje odborné znalosti v oblasti digitálních inovací. Nadnárodní model DigiCare4CE nabízí univerzální strategii, kterou lze uplatnit bez ohledu na institucionální nebo národní rámec. Díky tomu je použitelný i v jiných regionech a zemích.


Online kontrola Digi4Care podporuje nízkoprahový přenos výsledků projektu a je podpořena newsletterem zaslaným 10 000 pečovatelských zařízení a webinářem. To umožňuje domovům pro seniory rychle stanovit referenční hodnoty a rozpoznat nedostatky, aby následně mohly využít výslednou databázi pro vytváření kontaktů a opatření pro spolupráci.


Praktické pokyny z pilotních akcí jsou přenositelné do jiných regionů. Vzhledem k personální situaci existuje jen málo nezávislých hodnocení využívání digitálních inovací v péči, ale hledá se důvěryhodná zpětná vazba od uživatelů napříč státy.


Nástroje vyvinuté v rámci projektu tak mohou sloužit jako nástroje osvědčených postupů pro ostatní zařízení dlouhodobé péče, které mohou snadno použít a převzít.


Jak je projekt financován?
Projekt je z 80 % spolufinancován Evropskou unií (Evropským fondem pro regionální rozvoj). V roce 2021 jsme obdrželi finanční prostředky z programu Start Transnational jako počáteční financování pro vypracování žádosti.


Děkujeme za rozhovor a přejeme hodně štěstí při realizaci cílů projektu!

 

Kontakt:

Kathrin Martin/ Dipl. Kulturwirtin
Operative Leitung
Gesundheitscampus Bad Kötzting
Tel: +49 991 3615-706
Mail: kathrin.martin@th-deg.de
Web: www.th-deg.de
THD - Technische Hochschule Deggendorf
DIT - Deggendorf Institute of Technology
Gesundheitscampus Bad Kötzting, Landshuter Str. 1a, 93444 Bad Kötzting, Germany

 

Foto: Projektteam DigiCare4CE trifft sich zum Workshop in St. Pölten, Niederösterreich
Fotoquelle: THD, DigiCare4CE

 


Zpět
Mapa
Letní brigády v ERDV

Letní brigády v ERDV

Získejte zkušenosti

Archiv článků
Ikona

Poznej Evropský region

28 barokních kulturních pokladů

28 barokních kulturních pokladů

28 barokních kulturních pokladů

Místní poklady

Místní poklady

Tradice, kterou nelze uložit do muzea

Videoprezentace některých vysokých škol

Videoprezentace některých vysokých škol

Studenti ukazují, co je populární Vysoké školy v regionu tří zemí nyní také v obraze a zvuku

Série podcastů o zdravotní péči

Série podcastů o zdravotní péči

Průvodce vysokými školami

Průvodce vysokými školami

Příručka o vysokých školách v Evropském regionu

Best Practice Projekty

Best Practice Projekty

Z oblasti vysokoškolského vzdělávání

Letní brigády v ERDV

Letní brigády v ERDV

Získejte zkušenosti

Fotobanka ERDV

Fotobanka ERDV

Fotografie k širokému užití

28 hradů a zámků

28 hradů a zámků

Objevte výjimečnou památku

28 nejhezčích okružních výletů pro pěší

28 nejhezčích okružních výletů pro pěší

Výlety napříč Evropským regionem

28 nejhezčích jednodenních výletů

28 nejhezčích jednodenních výletů

Na kole skrz Evropský region

28 tradičních receptů

28 tradičních receptů

Vaříme s Evropským regionem

TIPY na muzea a galerie

TIPY na muzea a galerie

Mnohostranná nabídka

Vaříme dobře

Vaříme dobře

Chutě Evropského regionu

Dvoujazyčnost v ERDV

Dvoujazyčnost v ERDV

Naše nabídka

Glosář

Glosář

Glosář

Moderní obce

Moderní obce

Hovoříme o příkladech digitalizace

Databanka obcí

Databanka obcí

Celkový přehled všech obcí po celém regionu ERDV

Inspirace k moderní obci

Inspirace k moderní obci

Příklady digitalizace online